De Amerikaanse én de Duitse autoriteiten overwegen nu toch iedereen te adviseren een mondkapje te dragen. Wat is er veranderd? En waarom blijft Nederland bij het advies dat het níet nodig is?

 

Een mondkapje heb je alleen nodig als je ziek bent of voor een zieke zorgt, zei het Amerikaanse instituut voor bestrijding van infectieziekten CDC. Net als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Maar Amerikaanse experts komen nu terug op die richtlijnen.

Mondbedekking helpt mogelijk toch om de verspreiding van het virus te vertragen. ,,Ik kan je zeggen dat op dit moment nauwkeurig bekeken wordt of het bijdraagt aan preventie", zei CDC-directeur Robert Redfield in een interview met radiostation NPR.

Het gaat er dan niet zozeer om jezelf te beschermen met gezichtsbedekking, maar om het beschermen van anderen. Redfield wees op nieuwe gegevens over mensen zonder symptomen die het virus overdragen. Tot een kwart van de geïnfecteerde mensen voelt weinig of niets, waarschuwt hij. ,,Dat helpt verklaren hoe snel het virus zich nog steeds door het land verspreidt."

Mondkapjes kunnen het virus het meest effectief vertragen als ze breed gebruikt worden.

Een mondkapje kan helpen voorkomen dat druppeltjes uit de luchtwegen van onwetenden anderen besmetten, is het idee. Onderzoekers in Hongkong concluderen op basis van Chinese data dat tussen de 20 en 40 procent van de infecties plaatsvond voordat de besmetter symptomen had.

Arts en voormalig baas van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit Scott Gottlieb schrijft in een plan, dat hij met andere specialisten opstelde, ook dat mondbedekking nodig is. Hij wijst erop dat ze veel gedragen worden in Zuid-Korea en Hongkong. Daar is het virus relatief snel onder controle gebracht. ,,Mondkapjes kunnen het virus het meest effectief vertragen als ze breed gebruikt worden, want ze zouden kunnen voorkomen dat besmette mensen zonder symptomen de ziekte ongemerkt overdragen."