WAT ZIJN FFP-MONDKAPJES?

FFP-mondkapjes zijn ademhalingsbeschermingsmaskers die je beschermt tegen rondvliegende bacteriƫn in de lucht. Deze mondkapjes worden voorzien met een mechanisch filter, die bestaat uit wol samen met plastic, glas, cellulose of een combinatie van twee of meer van deze materialen.

HEEFT HET DRAGEN VAN MASKERS ZIN?

In een onderzoek van Japanners Inouye S., Matsudaira Y. en Sugihara Y. is er geconcludeerd dat bij het niezen met een masker op in vergelijking zonder masker de snelheid van het niezen 10 keer zo klein is met een masker op dan zonder een masker. De kans op verspreiding is dus ook kleiner bij het dragen van een masker.

Volgens het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) is het dragen van een FFP2-masker voldoende om jezelf te beschermen tegen het virus. Het gaat vooral om hoe het masker gedragen wordt. Zo is het volgens WHO (World Health Organization) belangrijk om voor het opzetten van het maskers, eerst je handen te wassen met een alcoholische zeep. Zet het masker zo op uw gezicht dat er geen lekkages zijn tussen het masker en je gezicht en probeer zo min mogelijk aan het masker te zitten tijdens het dragen.

Zolang de maskers goed worden gedragen zal het de kans op het krijgen van het virus verkleinen. FFP2 mondkapjes worden dus sterk aangeraden om te dragen tijdens een uitbraak van een virus en deze FFP2 maskers kunnen worden gekocht in onze webshop en voldoen aan het EC goedgekeurd Certificaat FFP2: EN149:2001+A1:2009 en WIP richtlijnen Persoonlijke beschermingsmiddelen.

FFP2 mondkapjes bieden naast een hogere bescherming tegen besmetting van een virus, ook een goede pasvorm. De mondkapjes hebben een pasvorm die goed de gezichtsbewegingen volgt. Het dragen van een bril helpt bovendien het verkleinen van infectie op het virus, aangezien dit de lekkage van het masker verkleint.

WANNEER MOET IK EEN MASKER DRAGEN?

WHO heeft een aantal eisen gesteld wanneer het verstandig is om een masker te dragen. Deze zijn eisen zijn:

  • Wanneer je in contact komt met mensen die het virus dragen.
  • Wanneer je aan het hoesten of niezen bent.
  • Wanneer je verstandig om kunt gaan met het masker en dus weet hoe het gedragen moet worden.
  • Om verspreiden van het virus tegen te gaan wanneer je zelf het virus draagt.

 

HEBBEN DE MASKERS EEN KEURMERK EN MOETEN ZE AAN BEPAALDE NORMEN VOLDOEN?

Alle onze maskers zijn CE gekeurd. Het is voor de overheid en gebruiker het bewijs dat het product voldoet aan alle van toepassing zijnde richtlijnen op het gebied van veiligheid en compatibiliteit. De maskers moeten daarnaast ook nog voldoen aan een aantal normen. Dit is het EC goedgekeurd Certificaat FFP2: EN149:2001+A1:2009 

Deze norm let op de volgende dingen:

  • De filter efficiĆ«ntie van het masker.
  • De lekkage van het masker
  • Mogelijke hergebruik
  • Reinigings- en desinfecteermaatregelen
  • Ademhalingsintensiteit

Al deze normen kunnen vervolgens worden gecategoriseerd. Dit zijn de FFP1, FFP2 en FFP3 maskers. Wij bieden uitsluitend maskers aan die EC goedgekeurd zijn en voorzien zijn van het Certificaat FFP2: EN149:2001+A1:2009